Rødebæk
Flensborgvej 135
6360 Tinglev
Ca. 300 m

Ring først til Ole Hollænder på 4053 1537 og lav en aftale.

Du og Ole Hollænder modtager hver en kopi på mail.

Da I er en 4.,5. eller 6. klasse har I mulighed for at bestille gratis klassesæt hæfter til brug i klassen. Brug dem gerne inden besøget, så I møder landmanden godt forberedte.

Ambassadør for landbruget

I den sydligste del af Jylland, kun seks kilometer fra grænsen til Tyskland, ligger gården Rødebæk. På gården bor Ole Hollænder sammen med Marie og deres datter Karoline. Gården overtog parret i 1993 efter Maries forældre, og de er nu tredje generation på slægtsgården. Ole og gården Rødebæk leverer mælk til Arla, og det har de gjort siden 1. maj 2009.

For Ole var det nemt at skifte til Arla: ”Det passede som fod i hose til vores ejendom”, fortæller Ole om sin beslutning. Hans køer gik nemlig i forvejen på græs om sommeren.

Tidligere kro

Rødebæk er oprindeligt fra 1769 og nedbrændte ved et lynnedslag i 1868. Gården blev bygget op igen 200 meter fra, hvor den oprindeligt lå. Overtroen sagde nemlig, at man aldrig måtte bygge på en brandtomt, for så ville gården brænde igen.

Om det passer eller ej, ved Ole ikke, men der har i hvert fald ikke været brand på gården siden. Maries bedstefar var den første i familien, der ejede gården. Han købte gården i 1950. Dengang var gården også kro, så Maries bedstefar var både kromand og landmand. I 1968 overtog Maries far gården og valgte kun at drive landbrug.

Travlhed og fritid

Marie arbejder på deltid som pædagog, og Ole har meget andet end gården at se til, fx sidder han i Arlas repræsentantskab. Der er også to ansatte på gården, en fodermester og elev. De hjælper med at malke de 135 køer af racen sortbroget dansk malkerace, som bliver malket i en malkestald med plads til ti ad gangen.

Ud over malkekøerne har Ole også 130 kalve og kvier, som skal vokse op og blive til køer, der giver mælk. Derudover er der 145 ha jord, hvor Ole avler foder til dyrene.

Selv om Ole bruger meget tid på sit landbrug, kan han også godt finde ud af at holde fri. Så tager han og familien i sommerhus. Hver vinter tager familien på skiferie, mens de ansatte passer gården. Ole kan sagtens slappe af, når han er hjemmefra. Ja, faktisk er det en forudsætning for at slappe af, at han ikke er hjemme på gården. For der er der altid lige et eller andet, han kan lave. Ole forklarer: ”Mit erhverv er også min hobby, fordi jeg kan lide det, men der er også andet i livet end køer”.

Gæstfri landmand

Ole er glad for at have besøg på gården. ”Det giver mig mulighed for at åbne døren og vise, hvordan der er på landet i dag. Mange har en Morten Korch-agtig idé om, hvordan der er”, fortæller han. Han har haft besøg af aldersklasser lige fra børn på tre år til seniorklubber med medlemmer på 90.