I/S Skovgaard
Høve
4550 Asnæs
Ca. 450 m

Ring først til Jacob Skovgaard Jensen på 5965 0997 og lav en aftale.

Du og Jacob Skovgaard Jensen modtager hver en kopi på mail.

Da I er en 4.,5. eller 6. klasse har I mulighed for at bestille gratis klassesæt hæfter til brug i klassen. Brug dem gerne inden besøget, så I møder landmanden godt forberedte.

Landbrug i 100 meters højde

Høve er med sine 100 meter over havets overflade Sjællands højest beliggende landsby. Her ligger Skovgaarden omgivet af masser af historie, barsk natur og stejle bakker. Gården blev opført omkring 1810 og har fin udsigt til både Sejerø Bugt og den tørlagte Lammefjord.

Tæt familiedrift

Skovgaarden drives i dag af Knud Skovgaard Jensen, sønnen Jacob og en fastansat medhjælper. Til familien hører også Knuds kone Eva og datteren Maria. Eva er billedkunstner og har sit eget galleri på gården.

Ole Olsen, der grundlagde Nordisk Film, købte Skovgaarden i 1933 og brugte den til lystgård. Dengang var Knud Skovgaard Jensens far daglig bestyrer, og han overtog gården i 1943, da Ole Olsen døde. Fra 1978 drev far og søn gården i fællesskab.

Populære kartofler

Skovgaarden har 115 malkekøer og ligeså mange ungdyr af racen rød dansk malkerace. Det er både en tradition for området, gården ligger i, men også for familien Skovgaard Jensen at have røde køer. "Det er en stille og fredelig race, så de passer meget godt til os", siger Jacob Skovgaard Jensen lunt.

Køerne på gården går i en stald med sengebåse, hvor køerne kan ligge blødt og hvile sig. De bliver malket to gange om dagen og spiser hovedsageligt græs og majs. Der er dog også plads til lidt ekstra lækkerier. Især kartofler dyrket i Lammefjorden er køerne helt tossede med.

Skovgaarden leverer mælk til Arla Lærkevang, og derfor skal køerne gå på græs i sommerhalvåret. Køerne på gården har dog altid været vant til at gå ude. "Terrænet gør det simpelthen nødvendigt, at de tager en del af græsset på markerne, for ellers kan vi knap nok køre på dem", fortæller Jacob Skovgaard Jensen.

Naturligt gæstfrie

Der hører 150 hektar jord til gården. De 95 hektar ejer familien og resten forpagtes. Det betyder at den er lejet. På jorden bliver der dyrket græs, majs og andre kornsorter. I nogle af de gamle stalde er der også lavet ferieboliger, som udlejes til især tyskere og hollændere.

Skovgaarden har været besøgsgård i 15 år, og for familien er det naturligt at åbne dørene for nysgerrige. "Der er så mange, der spørger, om de må kigge ind, når de alligevel kommer forbi", siger Jacob Skovgaard Jensen.

»Som landmand har jeg mulighed for selv at tilrettelægge min hverdag. Vi har en stor frihed til at planlægge, hvordan vores bedrift skal udvikle sig i fremtiden. Arbejdet er meget forskelligt. Vi laver både kontorarbejde, men også traditionelt landmandsarbejde, hvilket jeg føler jeg er godt klædt på til gennem min landbrugsuddannelse.

- Jacob Skovgaard Jensen, Landmand