Møllergården
Sæbyvej 28
4070 Kirke Hyllinge
Ca. 1 km

Ring først til Henning Nielsen på 2393 4356 og lav en aftale.

Du og Henning Nielsen modtager hver en kopi på mail.

Da I er en 4.,5. eller 6. klasse har I mulighed for at bestille gratis klassesæt hæfter til brug i klassen. Brug dem gerne inden besøget, så I møder landmanden godt forberedte.

Der bor en landmand inde i os alle sammen...

Sådan lyder det fra Henning Nielsen, og derfor viser han gerne rundt på sin økologiske ejendom lidt uden for Kirke Hyllinge. Hennings holdning er måske farvet af, at han i bogstaveligste forstand er født ind i erhvervet. I 1960 kom han nemlig til verden i stuehuset på Møllergården som femte generation.

I dag bor Henning på Møllergården sammen med sin hustru Charlotte, der arbejder som sygehjælper på det lokale plejehjem. Sammen har de sørget for, at også sjette generation er på bedding. I hvert fald har to ud af tre børn valgt at fortsætte i Hennings fodspor. De to yngste børn Andreas og Ditte har taget en landbrugsuddannelse, mens storesøster Rikke har valgt at gå en anden vej og er blevet revisor. Andreas er medejer af bedriften.

En lille gård

Med 55 køer af racen Rød Dansk Malkeko er Møllergården en lille bedrift, som Henning og Andreas kan klare med lidt hjælp nu og da. Dagens arbejde begynder med malkning klokken lidt over fem om morgenen og slutter ved sekstiden om aftenen. Køerne bor i en bindestald, og derfor er et af dagens gøremål at få dem ud at motionere hver dag om vinteren, hvor de ikke er på græs.

Henning og Andreas dyrker også selv alt foderet til dyrene på de i alt 95 hektar land, de henholdsvis ejer og lejer sig til. Da Henning købte gården af sin far i 1995, blev han kort tid efter inspireret til at lægge om til økologi. Dels på grund af historier i medierne om for høj udledning af kvælstof, og dels fordi Arla Foods, der dengang hed MD Foods, efterspurgte leverandører af økologisk mælk.

På det tidspunkt var økologi ikke så almindeligt, men Henning fik god støtte af sin far, der med sin lange baggrund i erhvervet kunne give tips videre til sin søn fra dengang, før sprøjtemidler og kunstgødning vandt indpas i landbruget.

På besøg på Møllergården

Glæden ved at have folk på besøg og vise rundt på gården er en også en tradition, Henning har videreført fra sin barndom. Er man heldig, kan det ske, at Henning giver en tur i tipvogn over til en stor stendysse, der ligger på grunden.

Men helt sikkert er det, at han fortæller om, hvordan hans forfædre var nogle af de allerførste til at involvere sig i andelsbevægelsen og skabe en af de grundsten, samfundet bygger på i dag. For Henning vil nemlig gerne, at hans besøgende både forstår landbrugets historie og nutidens landbrug, så de bedre kan komme i kontakt med deres egen indre landmand.

"Der bor en landmand i os alle sammen, og derfor viser vi gerne rundt på min økologiske gård."

- Henning Nielsen